Μενού

HOW TO HAVE SEX - Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος

1817 3

Όσοι, από τον τίτλο και μόνο του How to have sex, περιμένουν ξέφρενες νύχτες στα Μάλια, όργια με Αγγλάκια βουτηγμένα στο φτηνό αλκοόλ και κάποιο εφήμερο ρομάντσο/κερασάκι/ξεκάρφωμα στη μέση του θερινού πάρτι θα απογοητευθούν από το ειλικρινές σχόλιο της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ στην περιδίνηση της συναισθηματικής αμφιβολίας. Οι τρεις κολλητές όντως βρίσκονται στον κακόγουστο κρητικό νεανικό προορισμό και η 29χρονη Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ, στο βραβευμένο στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών και τις αθηναϊκές Νύχτες Πρεμιέρας ντεμπούτο της δεν αποφεύγει στο πρώτο μέρος το προφανές: τα σφηνάκια, το καραόκε, την μπερδεμένη ενέργεια, την προοπτική βακχικής ανεμελιάς και του anything goes που συνάδει με μια ξέφρενη παρένθεση ενηλικίωσης. Ωστόσο, ο τίτλος σημαδεύει εύστοχα το θέμα, που βασικά είναι περισσότερο μια νηφάλια κοινωνική σπουδή στη συναίνεση και ταυτόχρονα ένα κινηματογραφικό εγχειρίδιο στο τρέχον συντακτικό της ερωτικής προσέγγισης.

Από τις φίλες που μόλις αποφοίτησαν, περιμένουν βαθμούς και είπαν να το γλεντήσουν κρητικά, και ό,τι γίνει, η άβγαλτη, πιο εύθραυστη Τάρα (Μία Μακένα Μπρους, με τα πιο διαπεραστικά κοντινά πλάνα που έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό), ξεχωρίζει για την ενέργεια αλλά και την αίσθηση του συνεχούς κινδύνου που αποπνέει, σε σύγκριση με τις άλλες δυο, την πιο αμφιβόλων προθέσεων Εμ με το ερευνητικό βλέμμα και την καλή μαθήτρια και μάλλον πιο άκαμπτη στην παρέα Σκάι, η οποία φαίνεται ωριμότερη όλων. Από το διπλανό μπαλκόνι, την «Ταζ» δείχνει να φλερτάρει ο Μπάτζερ, ένας ευχάριστος και αναξιόπιστος τυπάκος, αν και πιο κοντά της έρχεται ο συγκάτοικος και φίλος του, Πάντι, ένας κλασικός teenager, από εκείνους που την πέφτουν με σέξι χαμόγελο και την επομένη δεν τρέχει τίποτα.

Οι αποφασιστικές του κινήσεις διευκολύνουν τη συστολή της Τάρα. Η έκβαση της πρώτης της φοράς είναι θολή: όχι πως η πρωταγωνίστρια κάνει πως δεν συνέβη ποτέ, αλλά η ανάμνηση παραμένει θολή, και η Μάνινγκ Γουόκερ ηθελημένα την κρατά κρυφή από τους θεατές, εστιάζοντας στην απογοήτευση που με κόπο αποφεύγει να μοιραστεί για πολλούς και προφανείς λόγους, καθώς οι φίλες της χαίρονται που τα κατάφερε και ίσως δεν φανταζόταν κανείς, ούτε και η ίδια, πως το να θέλεις να κάνεις σεξ με έναν άνθρωπο δεν ισοδυναμεί ακριβώς με συναίνεση. Στην γκρίζα ζώνη μεταξύ της ανακουφιστικής εκτέλεσης μιας αποστολής και της πιθανής τραυματικής ανάμνησης μιας κρίσιμης ασυμφωνίας ποντάρει η ως έναν βαθμό βιωματική ταινία της Βρετανίδας (σε συμπαραγωγή της Heretic), σε μια εναλλακτική πρόταση για το είδος με στιγμές δραματικού στοχασμού αλλά και κάποιες αφηγηματικές ελλείψεις μεταξύ της διακεκομμένης αισιοδοξίας και του βεβιασμένου κεφιού.

Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα lifo.gr

Smart Search Module