Μενού

ΖΟΜΒΙ CHILD - Αλέξης Δερμετζόγλου

Η ταινία μας μεταφέρει σε τρείς περιόδους στην Αϊτή (1962,1980 και σήμερα) και παράλληλα διεξάγεται στο σήμερα στο Παρίσι.

Η Αϊτή του δικτάτορα Ντιβαλιέ, του τρομερού σεισμού, της έντονης καταπίεσης και εκμετάλευσης αλλά και του βουντού και των ζόμπι. Μαθαίνουμε τελικά πως η ιστορία αναφέρεται στην πραγματική περίπτωση  ενός άνδρα από την Αϊτή. Ζομποποιήθηκε και στη συνέχεια επανήλθε στην κανονική ζωή. Μια κοπελίτσα από την Αϊτή, σπουδάζει στο Παρίσι. Οι συμμαθήτριές της  διατηρούν μια  μυστική αδελφότητα, που εκείνη τους  εξομολογείται την μεγάλη παράδοσή του βουντού. Μια συμμαθήτριά της επιθυμεί να κερδίσει ερωτικά τον άποικο φίλο της  και παρακαλεί να μπεί στη διαδικασία του βουντού.

1737 1

Ο Μπονέλο γυρίζει πάντα διαφορετικές ταινίες, εναλλακτικές, πολυεπίπεδες, σύνθετες. Το επαναλαμβάνει για μια ακόμα φορά στο Zombi child, όπου αξιοποιεί μια «βρώμική» αισθητική, μεγάλα ανορθόδοξα πλάνα και αντιμετωπίζει το θέμα  του βουντού και των ζόμπι πολυεπίπεδα, δηλαδή κοινωνιολογικά, εθνογραφικά, ταξικά, πολιτικά, οικιστικά, τρόπου ζωής και τελετουργία ως φιλοσοφία. «Δύσκολο», αργόρυθμο φιλμ , ενοχλητικό αλλά με άποψη, την οποία εκτιμώ.

Υ.Γ  Η ταινία γυρίστηκε στην Αϊτή , ενώ τελειώνει με πολλαπλούς υπαινιγμούς και αναφορές  με το αγαπημένο τραγούδι You never walk alone, (Ποτέ δεν θα περπατάς μόνος σου).

Αλέξης Δερμετζόγλου
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kemes.wordpress

Smart Search Module