Μενού

ΜΑΪΣΑΜΠΕΛ - Γιάννης Φραγκούλης

Η φετινή επιτυχία του ισπανικού Box office που ξεπέρασε ακόμα και τις «Παράλληλες μητέρες», του Αλμοδόβαρ. Η Weirdwave, στις 30 Ιουνίου 2022, παρουσιάζει την ταινία «Μαϊσάμπελ», της Ισιάρ Μπολάιν. H διακεκριμένη ισπανίδα σκηνοθέτρια («Η ελιά») επιστρέφει με την συνταρακτική αληθινή ιστορία μιας γυναίκας. Έχει χάσει βίαια ό,τι ήταν πιο σημαντικό γι’ αυτήν. Βρίσκει το κουράγιο να δώσει ένα πανανθρώπινο μήνυμα συμφιλίωσης και ειρηνικής συνύπαρξης: Μετά από δικό του αίτημα, συναντά στην φυλακή τον δολοφόνο του συζύγου της, μέλος της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.

1524 2

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Το 2000 o πολιτικός Juan María Jaúregui δολοφονείται από Βάσκους αυτονομιστές. Από τη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ. Αφήνοντας χήρα την αγαπημένη του γυναίκα, και μια μικρή κόρη. Καθώς τα χρόνια περνούν, κάποιοι από τους καταδικασμένους Βάσκους μαχητές αρχίζουν να αναθεωρούν τη στάση τους στη φυλακή. Αποκηρύσσουν την ένοπλη βία, με αποτέλεσμα να απομονωθούν από τους πρώην συντρόφους τους. Ένας από αυτούς, έχοντας μετανοήσει ριζικά για τα εγκλήματα που είχε διαπράξει, ζητά να συναντηθεί με τη χήρα του Ισπανού. Αυτού που ο ίδιος, μαζί με έναν σύντροφό του, σκότωσε πριν 11 χρόνια.

“Μαϊσαμπέλ: προσωπική δικαίωση για όσα βίωσε.”

Η κόρη της αρνείται κατηγορηματικά. Προσπαθεί να αποτρέψει τη μητέρα της από το να συναντήσει τον τρομοκράτη και φονιά του πατέρα της. Ο κεντρικός χαρακτήρας τελικά δέχεται να  δει τον άνθρωπο που της στέρησε τον αγαπημένο της σύντροφο. Ήταν μαζί από τα 16 της χρόνια. Είναι μια παράτολμη προσπάθεια να ανακαλύψει μια δική της προσωπική δικαίωση για όσα βίωσε με αφορμή αυτόν τον θάνατο.

1524 1

Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ

Η Ισιάρ Μπολάιν στο σκηνοθετικό της σημείωμα γράφει:

«Υπάρχει κάτι το βαθιά ανθρώπινο στις πράξεις της Μαϊσάμπελ. Συναντήθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τους άντρες που σκότωσαν τον άντρα της. Για να τους κάνει να κατανοήσουν τον πόνο που ένοιωσε. Να τους θέσει ερωτήσεις στις οποίες μόνο εκείνοι μπορούσαν να απαντήσουν. Να τους ακούσει να εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για τον πόνο που προκάλεσαν. Να αποφασίσει αν τα λόγια τους είναι ειλικρινή (…).

“Μαϊσαμπέλ: αφηγείται με ευαισθησία, κατανόηση και θάρρος μια ιστορία  πολιτικής βίας.”

1524 4

Από την πλευρά τους, οι δύο αυτοί άντρες ξεκίνησαν ένα μακρύ και επίπονο ταξίδι. Αφήνοντας πίσω τους τις δικαιολογίες  και τα επιχειρήματα που κάποτε τους οδήγησαν να πάρουν τα όπλα. Μόνοι τους πια, αντιμέτωποι με τις πράξεις τους (…)».

Βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία, που συγκλόνισε την ισπανική κοινωνία. Η νέα ταινία της Ισιάρ Μπολάιν («Ακόμα και η βροχή», «Η ελιά»), αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία στο box office της Ισπανίας. Έλαβε πλήθος διακρίσεων -14 υποψηφιότητες και 3 βραβεία Γκόγια -τα ισπανικά Όσκαρ-. Θερμών κριτικών τόσο για την ματιά της Ισπανίδας δημιουργού όσο και για τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών της : η Μπλάνκα Πορτίγιο, στο ρόλο της Μαϊσάμπελ, και ο Λουίς Τoσάρ, στο ρόλο του μέλους της ΕΤΑ.

Το Μαϊσάμπελ αφηγείται με ευαισθησία, κατανόηση και θάρρος μια ιστορία  πολιτικής βίας, απώλειας, συμφιλίωσης και λύτρωσης. Η ταινία προβλήθηκε στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν ενώ απέσπασε τρία Γκόγια: καλύτερης γυναικείας ερμηνείας, β’ αντρικού ρόλου, πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού.

ΓιάννηςΦραγκούλης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα filmandtheater.gr

Smart Search Module