Μενού

Μια βασκική αγκαλιά για το «Drive My Car» από τη Fipresci

1334

Η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Ryûsuke Hamaguchi (που λογικά θα δούμε στις μεγάλες οθόνες την επόμενη χρονιά από την AMA Films), θα λάβει το βραβείο Grand Prix FIPRESCI 2022 για την καλύτερη ταινία της χρονιάς.

Το Drive My Car, σε σκηνοθεσία Ryûsuke Hamaguchi, κέρδισε το Grand Prix FIPRESCI αφού επιλέχθηκε ως η καλύτερη ταινία του 2022 από τα μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου. Η ψηφοφορία είχε τη συμμετοχή 646 κριτικών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι επέλεξαν αυτήν την ιαπωνική παραγωγή μεταξύ όλων των ταινιών που κυκλοφόρησαν μετά την 1η Ιουλίου 2021.

Οι άλλοι τέσσερις φιναλίστ ήταν η ταινία του Πολ Τόμας Άντερσον «Πίτσα Γλυκόριζα» που πρωταγωνίστησε επίσης στις υποψηφιότητες των Όσκαρ, η ταινία της Τζέιν Κάμπιον (που κέρδισε Όσκαρ σκηνοθεσίας φέτος) «Η Εξουσία του σκύλου», το γυρισμένο στην Ελλάδα «Το Τρίγωνο της θλίψης» (θα προβληθεί στο τμήμα Perlak, στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν φέτος), με το οποίο ο Ruben Östlund κέρδισε τον χρυσό φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών 2022 και τέλος η υποψήφια για Όσκαρ ταινία του Joaquim Trier που προβάλλεται στους θερινούς κινηματογράφους με τίτλο «Ο Χειρότερος Άνθρωπος του Κόσμου».

Το Grand Prix FIPRESCI θα είναι το τελευταίο βραβείο στην μακρά πορεία του «Drive My Car» (είχε προβληθεί και αυτό στο Perlak ένα χρόνο πριν στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν). Η ταινία είχε κάνει πρεμιέρα στις Κάννες 2021, όπου είχε κερδίσει τόσο το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου όσο και το βραβείο FIPRESCI.

Το Grand Prix FIPRESCI δημιουργήθηκε το 1999 και έχει δοθεί σε μεγάλους κινηματογραφιστές, όπως οι Maren Ade, Pedro Almodóvar, Paul Thomas Anderson, Nuri Bilge Ceylan, Alfonso Cuarón Jean-Luc Godard, Michael Haneke, Aki Kaurismäki, Abdellatif Kechiche, Kim Ki-duk, Richard Linklater, Terrence Malick, George Miller, Cristian Mungiu, Jafar Panahi, Roman Polanski και Chloé Ζao.

Το Grand Prix FIPRESCI θα παρουσιαστεί στις 16 Σεπτεμβρίου στο εναρκτήριο γκαλά του 70ου Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και το Drive My Car θα έχει ειδική προβολή κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Donostia.

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα ertnews.gr

Smart Search Module