Μενού

ΧΑΜΕΝΗ ΣΚΗΝΗ, Η - Άγγελος Πολύδωρος

Ωδή στη μαγεία, αλλά και στην επίδραση του σινεμά από τον Ζαν Γιμού (Ήρωας, Σήκωσε τα Κόκκινα Φανάρια, Ιπτάμενα Στιλέτα, Κατάρα του Χρυσού Λουλουδιού), αφιερωμένη, όπως και το «Σινεμά ο Παράδεισος» του Τορνατόρε, στους λάτρεις του σελιλόιντ. Ίσως το πιο προσωπικό φιλμ του, το οποίο αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή από το 69ο Φεστιβάλ Βερολίνου εξαιτίας, όπως αφέθηκε να εννοηθεί, του ευαίσθητου πολιτικού του περιεχομένου.

1531 1

Η Χαμένη Σκηνή είναι η ιστορία ενός κατάδικου (Γι Ζανγκ) που στέλνεται σε στρατόπεδο εργασίας στην απομονωμένη βορειοδυτική Κίνα, προς το τέλος της Πολιτιστικής Επανάστασης, όταν το σινεμά στη χώρα ήταν από τα ελάχιστα πολιτιστικά ερεθίσματα για τα πλήθη. Με μοναδικό σκοπό να παρακολουθήσει την κόρη του στα Επίκαιρα (τα προπαγανδιστικά μικρού μήκους τρέιλερ που προβάλλονταν υποχρεωτικά πριν από τις ταινίες), αποδρά για το κοντινότερο χωριό που διαθέτει «κινηματογραφική» αίθουσα. Ένα χωριό στο οποίο ο προβολατζής (Γουέι Φαν) αποτελεί ένα αξιοσέβαστο πρόσωπο, είναι ο Κύριος Σινεμά.

Εκεί συναντά ένα ατίθασο κορίτσι (Χάοσουν Λιού) που θέλει απεγνωσμένα μια μπομπίνα της ταινίας και θα την κλέψει με κάθε κόστος, για να μας αποδείξει μια άλλη χρησιμότητα του κινηματογραφικού μέσου (πριν την ψηφιοποίηση). Αυτή η μπομπίνα θα γίνει σύντομα θεμέλιο για μια αναπάντεχη φιλία, αλλά και αφορμή για το θεατή να γνωρίσει πόσο «πολιτιστική» και πόσο «επαναστατική» υπήρξε εκείνη η περίοδος για τη χώρα. Αρκεί ένα κινηματογραφικό δευτερόλεπτο (τόσο διαρκεί η εμφάνιση της κόρης του κατάδικου στο φιλμ των Επικαίρων) για να εκφραστεί κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ο Ζαν Γιμού, ακόμα και όταν τα ντεκόρ της ταινίας του, είναι η απέραντη έρημος και κάποια φτωχόσπιτα στη μέση του πουθενά.

Η φωτογραφία του Ζάο Ξιαοντίνγκ (τακτικού συνεργάτη του Ζαν Γιμού) μαγνητίζει το μάτι, ενώ οι ερμηνείες γοητεύουν και συγκινούν. Συνολικά, μια υπέροχη ταινία.

Άγγελος Πολύδωρος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα myfilm.gr

Smart Search Module