ΠΕΚΚ: Περί αποκλεισμών και προβολών

EliasFragoulis

Με αφορμή την επικοινωνία του μέλους μας Ηλία Φραγκούλη, σχετικά με τον αποκλεισμό του από την προβολή ελληνικής ταινίας, το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου νιώθει υποχρεωμένο να υπογραμμίσει την αλληλεγγύη του και να επισημάνει τα ακόλουθα:

  1. Ιστορικά, οι παρεμβάσεις της Π.Ε.Κ.Κ. ως αποκλειστικό στόχο τους είχαν πάντοτε την υπεράσπιση του δικαιώματος κάθε κριτικού, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, να έχει πρόσβαση στις δημοσιογραφικές προβολές. Αυτονόητο είναι ότι αντίθετες πρακτικές μάς βρίσκουν απέναντι και σήμερα, γι' αυτό και τις αποδοκιμάζουμε.
  2. Στο σύγχρονο ψηφιακό σύμπαν, δεν θεωρούμε ότι είμαστε οι αποκλειστικοί διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Από την άλλη, "αναγνωρίζουμε" σε οποιοδήποτε γραφείο διανομής το δικαίωμα να απαξιώνει προκαταβολικά μια ταινία του, αποφεύγοντας τη δημοσιογραφική προβολή.
  3. Είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στη διαμορφούμενη τάση να συγχέονται τα όρια ανάμεσα σε επίσημες πρεμιέρες, δημόσιες σχέσεις, λαμπερές εκδηλώσεις και στις αυστηρά επαγγελματικές-δημοσιογραφικές προβολές.
  4. Θυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η Π.Ε.Κ.Κ., εκ του καταστατικού της ως πνευματικού φορέα, είναι κυρίως ευαίσθητη σε θέματα όπως η ελευθερία της γνώμης, η υπεράσπιση ποιοτήτων και αξιών της κινηματογραφικής δημιουργίας καθώς και η καλλιέργια της σινεφιλίας, ανεξαρτήτως του πλέγματος που συνθέτουν ΜΜΕ, εταιρείες διανομής και τίτλοι ταινιών.
  5. Καταλήγοντας, είναι προφανές ότι παρόμοια δυσάρεστα επεισόδια, που δημιουργούν σε ένα βαθμό τεχνητές αντιθέσεις και εντάσεις, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν η ομαλή διεξαγωγή των δημοσιογραφικών προβολών συνεχιζόταν απρόσκοπτα, με τελικό κριτή τους θεατές.

Α​ς σημειωθεί ότι παραμένουν απολύτως επίκαιρα όλα όσα είχε επισημάνει η Π.Ε.Κ.Κ., προ τριετίας, σε επιστολή που είχε αποσταλεί στην Ένωση Διανομέων.

Το Δ.Σ. της Π.Ε.Κ.Κ. 

Smart Search Module