Μενού

Bραβεία στο 7o Φεστιβάλ Kινηματογράφου Λάρισας Artfools

larissa2015 

Φέτος, για δεύτερη χρονιά, συγκροτήθηκε κριτική επιτροπή της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) για τις ανάγκες του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Artfools, που διεξήχθη στην πόλη της Λάρισας από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 8 Μαρτίου 2015. Η επιτροπή αποτελείτο από τους: Ρόμπυ Εκσιέλ, Κώστα Μπλάθρα  και Νίκο Αρτινό, και απένειμε δύο διακρίσεις που αντιστοιχούν στα αντίστοιχα διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ: Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. καλύτερης ξένης ταινίας μικρού μήκους και Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. καλύτερης ελληνικής ταινίας μικρού μήκους.

Τα βραβεία της Π.Ε.Κ.Κ. δόθηκαν στις ταινίες:

ΒΡΑΒΕΙΟ Π.Ε.Κ.Κ. ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ: Eating The Apple του Yağız Aydın (Τουρκία)

Σκεπτικό Βράβευσης: «Η απλότητα, αλλά και το λιτό ύφος της κινηματογράφησης, που παραπέμπει με εξαιρετικά ενδεικτικό τρόπο, στο ποιοτικό ανεξάρτητο σινεμά, ο πλούτος και το εύρος των νοημάτων και των συμβολισμών, καθιστούν το πεντάλεπτο φιλμάκι του Γιαγκίζ Αϊντίν ως πρότυπη και πλήρης ταινία μικρού μήκους. Η "Αισωπική" του ενσυναίσθηση, προσθέτει ταυτόχρονα, λογοτεχνική διακειμενικότητα κάτι που συνδυάζεται αρμονικά με την αμιγή κινηματογραφικότητα της ταινίας.»

ΒΡΑΒΕΙΟ Π.Ε.Κ.Κ. ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ: Στην Έλβυν (Elvyn) του Ορφέα Περετζή

Σκεπτικό Βράβευσης: «Η ταινία του Ορφέα Περετζή λειτουργεί με τις συμβάσεις και τους κώδικες ενός συνεπούς road movie. H μουντή, σχεδόν παρακμιακή, πραγματικότητα της επαρχίας, σταδιακά αντικαθίσταται από την επίσης μουντή πραγματικότητα της Αθήνας καθώς το πρωταγωνιστικό ζευγάρι ταξιδεύει στην εθνική οδό. Το ταξίδι των δύο κεντρικών χαρακτήρων έχει ημερομηνία λήξης χωρίς όμως να έχει τελικά συγκεκριμένο προορισμό. Η ζωή τους συνεχίζεται με τον ίδιο γκρίζο τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε το ταξίδι τους.»

 

Smart Search Module