Μενού

Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. στο 6ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας Artfools 2014

Η πρόεδρος του φεστιβάλ Άντα Σαρτζή, με τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου: (από αριστερά) Βασίλη Κεχαγιά, Νίκο Αρτινό και Ανδρέα Τύρο.

Φέτος, για πρώτη φορά, συγκροτήθηκε κριτική επιτροπή της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, για τις ανάγκες του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Artfools, που γίνεται κάθε χρόνο στη Λάρισα. Η επιτροπή αποτελείτο από τους: Ανδρέα Τύρο, Βασίλη Κεχαγιά και Νίκο Αρτινό, και απένειμε δύο διακρίσεις που αντιστοιχούν στα αντίστοιχα διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ: Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. καλύτερης ξένης ταινίας μικρού μήκους και Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. καλύτερης ελληνικής ταινίας μικρού μήκους.

Τα βραβεία της Π.Ε.Κ.Κ. δόθηκαν στις ταινίες:

ΒΡΑΒΕΙΟ Π.Ε.Κ.Κ. ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣX n Y του Costa Jonao (Πορτογαλία)

Η ταινία του Costa Jonao προσεγγίζει με ευπρόσδεκτα σινεφιλικό τρόπο τις κινηματογραφικές αναζητήσεις δύο νέων ανθρώπων, που θέλουν να γυρίσουν μια ταινία και αντιμετωπίζει -πολλές φορές- με σουρεαλιστικό χιούμορ τις προσπάθειες τους. Έχει την αξία του, επίσης, το γεγονός ότι μια ταινία προερχόμενη από μια χώρα σαν την Πορτογαλία -μια χώρα των PIGGS και της οικονομικής κρίσης- μπορεί και καταφέρνει να αποδώσει μέσα σε λίγα λεπτά, με πρωτότυπο τρόπο, μια ιστορία με τόσες αποχρώσες αναγνώσεις.

ΒΡΑΒΕΙΟ Π.Ε.Κ.Κ. ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣBOIL της Ήρας Ντίκα

Το φιλμ της Ήρας Ντίκα μας θυμίζει ότι το σινεμά είναι, καταρχάς, αφηγήσεις ιστοριών με εικόνες. Η ταινία της προσεγγίζει μη διαλογικά μια ανθρώπινη κατάσταση και αφηγείται μέσα σε λίγα λεπτά μια ολοκληρωμένη ιστορία χαρακτήρων και συναισθημάτων, χρησιμοποιώντας μόνο τη δύναμη των εικόνων που καταγράφει η κάμερα. Επίσης, είναι σαφές πως οι εικόνες αυτές βασίζονται σε ενδελεχή μελέτη της ιστορίας και των τεχνικών του κινηματογράφου.

 

Smart Search Module