Μενού

Το Φεστιβάλ Λάρισας τιμάει την ΠΕΚΚ

tyros

Στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) κ. Ανδρέα Τύρο απονεμήθηκε ο Χρυσός Ίππος του 21ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών Λάρισας. Η απονομή έγινε χθες τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας.

Με αφορμή τη βράβευση ο κ. Τύρος, η διευθύντρια του Φεστιβάλ κ. Στέλλα Μπελέση και ο γενικός γραμματέας της Π.Ε.Κ.Κ. κ. Νέστορας Πουλάκος παραχώρησαν το πρωί της Κυριακής 7 Απριλίου 2013 συνέντευξη τύπου, στην οποία τονίστηκε με έμφαση η αναγκαιότητα ύπαρξης των φεστιβάλ σε μια περίοδο που συρρικνώνεται όλο και πιο πολύ ο κινηματογράφος - τέχνη.

Ο κ. Τύρος μιλώντας για το ρόλο υπεράσπισης της ποιότητας μέσα από τα κινηματογραφικά έργα, άδραξε την ευκαιρία για να αναφερθεί στο πρόσφατο γεγονός του αποκλεισμού του κριτικού κινηματογράφου Νίκου Αλέτρα - Αρτινού, συνεργάτη της εφημερίδας Ελευθερία από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των δηλώσεων του στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβριο για την εξαίρεση της Π.Ε.Κ.Κ. από την απονομή των βραβείων.

Ο κ. Τύρος έκανε λόγο για φασίζουσα νοοτροπία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και του προέδρου της, που μετέτρεψαν το φεστιβάλ σε πεδίο λογοκρισίας ενώ τόνισε ότι με τέτοιες συμπεριφορές ακρωτηριάζεται η δημοκρατία και ο πολιτισμός που είναι το προπύργιο της δημοκρατίας.

Παράλληλα, εξέφρασε την πλήρη στήριξη στον Λαρισαίο κριτικό κινηματογράφου Νίκο Αλέτρα - Αρτινό που υπερασπίστηκε δημόσια τις θέσεις της Π.Ε.Κ.Κ. κατά την παρουσία του στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Π.Ε.Κ.Κ. αναφέρθηκε στην ιστορία και πορεία του σωματείου τονίζοντας ότι από την ίδρυση του το 1976 τα μέλη της Ένωσης πήραν μέρος σε όλους τους αγώνες για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τον κινηματογράφο, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η διεθνοποίηση του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης προέκυψε μετά από πρόταση της ΠΕΚΚ.

Αναφερόμενος, στο φεστιβάλ της Λάρισας είπε: «Η βράβευση ανήκει σε όλους όσοι ήταν πριν από εμάς (Ραφαηλίδης, Ζάννας κ.α.) και σε αυτούς που θα έρθουν μετά από εμάς» και ταυτόχρονα ορμώμενος από την έκθεση - αφιέρωμα στον πρόεδρο της κινηματογραφικής λέσχης Μπαρμπή Βοζαλή που φιλοξενούνταν στο φουαγιέ του «Χατζηγιάννειου», τον αποκάλεσε εραστή του κινηματογράφου και εξήρε την αφοσίωση του σε αυτόν.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο γενικός γραμματέας της ΠΕΚΚ κ. Νέστορας Πουλάκος που εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον του κινηματογράφου ενώ αναφερόμενος κι εκείνος στον αποκλεισμό του Ν. Αλέτρα - Αρτινού από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι στόχος της Π.Ε.Κ.Κ. είναι να υπερασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο το δικαίωμα των μελών της να εκφράζονται ελεύθερα.

Η διευθύντρια του Φεστιβάλ κ. Στέλλα Μπελέση ευχαρίστησε τον κ. Τύρο για τη στήριξη του στο θεσμό του Μεσογειακού Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών Λάρισας και σημείωσε ότι η ΠΕΚΚ επιλέχθηκε για βράβευση, διότι οι ταινίες δεν μπορούν να υπάρξουν δίχως την κριτική.

Ακολούθησε η απονομή του Χρυσού Ίππου από τον αντιδήμαρχο κ. Αθ. Μαμάκο.

Smart Search Module