Μενού

ΑΓΟΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΤΟ - Κουταλάς Ανδρέας

2141 10

1858, στην εβραϊκή συνοικία της Μπολόνια. Οι στρατιώτες του Πάπα εισβάλλουν ξαφνικά στο σπίτι της οικογένειας Μορτάρα με εντολή του Καρδινάλιου ώστε να πάρουν τον Εντγκάρντο, τον επτάχρονο γιο των Μορτάρα. Ο λόγος; Μια μαρτυρία ότι το παιδί το είχαν βαφτίσει ως χριστιανό κρυφά από τη νοσοκόμα του όταν ήταν μωρό, συνθήκη για την οποία ο παπικός νόμος είναι κάθετος: το παιδί πρέπει να απομακρυνθεί από την αλλόθρησκη οικογένειά του και να μεγαλώσει με καθολική εκπαίδευση. Οι συντετριμμένοι γονείς του Εντγκάρντο θα κάνουν τα πάντα για να πάρουν πίσω τον γιο τους και με την υποστήριξη της κοινής γνώμης όπως και της διεθνούς εβραϊκής κοινότητας. Ο αγώνας των Μορτάρα παίρνει γρήγορα πολιτική διάσταση και εξαπλώνεται εκτός Ιταλίας, απειλώντας συνεπώς ν’ ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες. Όμως, η Εκκλησία και ο Πάπας αρνούνται να συναινέσουν στην επιστροφή του παιδιού – πρέπει να προστατέψουν μια εξουσία που κλονίζεται όλο και περισσότερο.

Έν κατακλείδι

Συνεχίζοντας το ενδιαφέρον του για την ιταλική ιστορία, ο Μάρκο Μπελόκιο καταπιάνει την περίπτωση του Εντγκάρντο Μορτάρα. Ένα εβραίο αγόρι που το πήραν από την οικογένεια του και μεγάλωσε ως Καθολικός από τις παπικές αρχές. Εν μέρει θρίλερ, εν μέρει οικείο δράμα, εν μέρει ανάλυση των δομών εξουσίας. Ο Μπελόκιο χτίζει την ιστορία στο “Αγόρι του Θεού” καθώς την εναλλάσει μεταξύ των συνεχών προσπαθειών της οικογένειας Μορτάρα να ανακτήσει τον γιο τους και της εκκλησιαστικής κατήχησης του Εντγκάρντο. Ενώ ένα εξάχρονο παιδί μεγαλώνει διχασμένο ανάμεσα σε δυο θρησκείες και την ανάγκη προσαρμογής του για να επιβιώσει.

“Το αγόρι του Θεού” δίνει μεγάλη προσοχή στις τελετουργίες, τις πεποιθήσεις αλλά και τα σύμβολα μεταξύ της Εβραϊκής και της Χριστιανικής θρησκείας. Ενώ ταυτόχρονα παραθέτει ένα ανελέητο πορτρέτο του Πίου Θ’, ενός Πάπα-βασιλιά που τρομοκρατείται εσωτερικά από τις δικές του προκαταλήψεις, αλλά απολαμβάνει απεριόριστη δύναμη και φιλοδοξία. Τελικά, αυτή η ίντριγκα γεμάτη απόγνωση, ένταση και λαχτάρα δημιουργεί μια ταινία που επισημαίνει τις τρομερές ψυχικές διαταραχές που έχουν βιώσει τ’ άτομα των οποίων η καταγωγή έχει εξαφανιστει ή ακόμα και ν’ αγνοούν.  

Ανδρέας Κουταλάς
Το  κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα popitandmovieon.gr

Smart Search Module