Μενού

ΑΓΟΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΤΟ - Θοδωρής Δημητρόπουλος

2036 4

Βασισμένο σε ένα απίστευτο, ανατριχιαστικό κομμάτι Ιστορίας της Ιταλίας – κι είναι ομολογουμένως από τις περιπτώσεις εκείνες που βοηθάει να έχει κανείς μια έστω επιγραμματική γνώση της περιόδου και της ισορροπίας πολιτικών δυνάμεων, αλλιώς σίγουρα κάτι χάνεται στη μετάφραση.

Στην εβραϊκή συνοικία της Μπολόνια στα μέσα του 19ου αιώνα, οι στρατιώτες του Πάπα εισβάλουν στο σπίτι των Μορτάρα και απαγάγουν τον 7χρονο Εντγκάρντο λόγω μιας μαρτυρίας σύμφωνα με την οποία το παιδί είχε βαφτιστεί ως χριστιανός κρυφά – μια συνθήκη για την οποία ο παπικός νόμος λέει πως το παιδί πρέπει να απομακρυνθεί από την οικογένειά του και να μεγαλώσει με καθολική εκπαίδευση.

Οι γονείς του Εντγκάρντο κάνουν ό,τι μπορούν για να πάρουν πίσω τον γιο τους και η υπόθεση αποκτά ακόμα και διεθνείς διαστάσεις κλονίζοντας τις πολιτικές ισορροπίες της χώρας. Όμως η εκκλησία αρνείται να υποκύψει, κρατώντας μια αίσθηση εξουσίας που μοιάζει πια κλονισμένη. Και την ίδια, ο Εντγκάρντο αρχίζει να συνηθίζει τη νέα του εκπαίδευση και ζωή.

Ο σπουδαίος βετεράνος Μάρκο Μπελόκιο (“Ο Προδότης”) προσδίδει χαρακτηριστικά μπαρόκ εφιάλτη στην ιστορία που από μόνη της διαθέτει συνταρακτικές πτυχές. Αλλά υπάρχει μια ασυνέπεια στην εξέλιξη και το πώς βιώνει όλα αυτά ο Εντγκάρντο, ενώ η επαναληψιμότητα αφήνει το φιλμ αισθητικά μονότονο και δραματουργικά ανολοκλήρωτο. Πάντως καθαρά σαν αίσθηση, ομολογουμένως είναι αποτελεσματικό και κάπως αξέχαστο. Πρεμιέρα στο Διαγωνιστικό των Καννών.

Θοδωρής Δημητρόπουλος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα news247.gr

 

Smart Search Module