Μενού

ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΟΜΠΡΟΜΑΤ, Η - Αλέξης Δερμετζόγλου

1886 3 

Ένας Γάλλος πολίτης,ο Γιοάν Μπαρμπερό, ενώ ήταν εκπρόσωπος της γαλλικής Αλιάνς στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας στη Ρωσία, έζησε μια παράξενη εφιαλτική περιπέτεια. Με αφορμή αυτή την πραγματική ιστορία στήθηκε το σενάριο και η μυθοπλασία σ΄ ένα φιλμ που παγκόσμια απέφερε 4.500.000 δολάρια.

Ο ήρωας της ταινίας, ο Ματιέ, είναι «ψυχραμένος» με την σύζυγό του με την οποία έχουν ένα χαριτωμένο κοριτσάκι. Εκείνη θέλει να επιστρέψει στη Γαλλία και αιφνιδιαστικά ξεσπάει το κακό. Τον συλλαμβάνουν και τον φυλακίζουν με την κατηγορία της κακοποίησης και της παιδικής πορνογραφίας. Τον κρατάνε στη Ρωσία για να δικαστεί, ενώ στέλνονται πίσω στην Γαλλία η σύζυγος και η κορούλα. Η πρώτη όμως υπογράφει μια δήλωση που διαβεβαιώνει την κακοποιητική συμπεριφορά του συζύγου. Διορίζουν δικηγόρο στον άνδρα που τελικά αποφυλακίζεται με τον όρο του κατ΄ οίκον περιορισμού με ηλεκτρικό βραχιολάκι. Εκείνος, με τη βοήθεια μιας όμορφης Ρωσίδας, αποφασίζει να δραπετεύσει  με αρχικό προορισμό την γαλλική πρεσβεία στη Μόσχα και στη συνέχεια την έξοδο στην Εσθονία.

Συναρπαστικό, αργόρυθμο γαλλικό νεονουάρ με όλα τα στερεότυπα του είδους και εκπληκτικό τον εξειδικευμένο Ζιλ Λελούς στον κεντρικό ρόλο. Εξαιρετική ατμόσφαιρα, υπέροχη μουντή φωτογραφία, απίθανες λύσεις, συνεχείς σεναριακές ανατροπές και αρκετή ελλειπτικότητα. Μαθαίνουμε πως η «Μέθοδος Κόμπροματ» είναι ο τρόπος και η διαδικασία που οι μυστικές υπηρεσίες του Πούτιν εγκλωβίζουν και παγιδεύουν ξένους υπηκόους για να τους δυσφημίσουν και στη συνέχεια να τους εκβιάσουν είτε να τους παρουσιάσουν ως κατασκόπους.

Αν το σενάριο ήταν τοποθετημένο στα 1960 ή 1970 θα κατέληγα πως έχουμε μια κλασική καλογυρισμένη ταινία.΄Ετσι λοιπόν το σύγχρονο φιλμ ανακαλεί στην μνήμη μας το παρελθόν του σινεμά με τις ανάλογες «χορταστικές» μυθοπλασίες. Φυσικά και στις ημέρες μας παρακολουθούμε ανάλογες δημιουργίες («Salt» κτλ). Τελικό συμπέρασμα, μια ψυχαγωγική και στις προδιαγραφές της έντιμη ταινία με υψηλές κατασκευαστικές αξίες.

Αλέξης Δερμετζόγλου
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kemes.wordpress

Smart Search Module