• Facebook Page: 285868921532586
  • Twitter: pekkgram
  • YouTube: pekkgram

Στιγμιότυπα από το φεστιβάλ «Με το Βλέμμα της Κριτικής»

Το τριήμερο Προβολών «Με το Βλέμμα της Κριτικής», που διεξήχθη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 27, 28, 29 Απριλίου 2018 ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Όλες οι προβολές και οι συζητήσεις ήταν ασφυκτικά γεμάτες και η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ανανεώνουμε το ραντεβού για τη 2η διοργάνωση, τον Απρίλιο του 2019.

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.), το σωματείο των Ελλήνων κριτικών με ενεργό δράση από το 1976, εμπλούτισε φέτος την ετήσια δραστηριότητά της με ένα ξεχωριστό τριήμερο προβολών με ελεύθερη είσοδο, με «Με το Βλέμμα της Κριτικής».

Για πρώτη φορά, όλες οι ταινίες που απέσπασαν το βραβείο της Π.Ε.Κ.Κ. τη χρονιά που πέρασε, καθώς και η καλύτερη ελληνική και ξένη ταινία της χρονιάς, προβλήθηκαν σε ένα τριήμερο προβολών στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Περισσότερα...

O Κινηματογράφος 2017 στα βιβλιοπωλεία

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου κυκλοφορεί για 25η συνεχόμενη χρονιά την έκδοση «Κινηματογράφος», τη μοναδική καταγραφή της κινηματογραφικής μας πραγματικότητας στην ελληνική βιβλιογραφία.

Αναζητήστε το σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Κεντρική διάθεση-Διακίνηση: Βιβλιοπωλείο του Βακχικόν (Ασκληπιού 17 Αθήνα). Επίσης ανατρέξτε και στο e-shop: ekdoseis.vakxikon.gr.

Βραβείο ΠΕΚΚ στο 20o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου βραβεύει το ντοκιμαντέρ Κωστής Παπαγιώργης, ο πιο γλυκός μισάνθρωπος:

Πρόκειται για το μεγάλης κινηνατογραφικής ακρίβειας πορτραίτο ενός μοναχικού ανθρώπου και σύγχρονου φιλοσόφου, το οποίο κινείται μακριά από την αγιογραφία. Το φιλμ πετυχαίνει μια εξαιρετική αντιστοίχιση του θέματος με το όλον του σινεμά, εισάγοντας ταυτόχρονα στιβαρούς μυθοπλαστικούς άξονες.

Η σκηνοθετική αρτιότητα της Ελένης Αλεξανδράκη συνθέτει όλα τα παραπάνω σε μια ιδιαίτερα απολαυστική ταινία.

Οι καλύτερες ταινίες του 2017

Κατόπιν της ετήσιας ψηφοφορίας των Ελλήνων κριτικών κινηματογράφου, αναδείχθηκαν ως καλύτερες ταινίες για το 2017: το Αmerika Square του Γιάννη Σακαρίδη και το Χωρίς Αγάπη του Αντρέι Σβιάγκιντσεφ.

Οι ψηφοι αναλυτικά των μελών της Π.Ε.Κ.Κ. θα δημοσιευθούν στην ετήσια έκδοση Κινηματογράφος 2017, που θα εκδοθεί προσεχώς και θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Οι λίστες των καλύτερων ταινιών του 2017 είναι:

Περισσότερα...

Βραβείο ΠΕΚΚ στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου βραβεύει φέτος ένα ντοκιμαντέρ που συγκεντρώνει τα εξής χαρακτηριστικά:

Αποτυπώνει τον ουσιαστικό ρόλο του ντοκιμαντέρ και γενικά υπενθυμίζει ότι στο σινεμά, όπως και στη ζωή, η έρευνα μετατρέπει κάθε βεβαιότητα σ' απαρχή ανατροπών κι ερωτηματικών.

Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ Η απαγορευμένη επίσκεψη του Νίκου Θεοδοσίου.

Βραβείο ΠΕΚΚ στο 58o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου βραβεύει φέτος μια ταινία που συγκεντρώνει τα εξής χαρακτηριστικά:

Συνυπάρχουν η κοινωνική οξυδέρκεια και η εκφραστική οικονομία, δίπλα στο παιχνίδι με τα κινηματογραφικά είδη και τις εναλλαγές του ύφους. Η αναμέτρηση της πραγματικότητας με την αναπαράστασή της ενισχύει τα παραπάνω. Κυρίως, όμως, ο ίδιος ο τίτλος μάς θυμίζει και υπαινίσσεται ότι το δαιμόνιο μπορεί να μην περιορίζεται αποκλειστικά στην υπερατλαντική / δυτική μυθολογία, αλλά να φθάνει στη Μεσόγειο, στη γειτονιά μας, στο διπλανό διαμέρισμα, να συγκατοικεί μαζί μας, να εδρεύει μέσα μας.

Πρόκειται για την ταινία Ρόζμαρι του Άδωνι Φλωρίδη.

Βραβείο ΠΕΚΚ στο 30o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου βραβεύει φέτος μια ταινία που συγκεντρώνει τα εξής χαρακτηριστικά:

Τη ρεαλιστική αντιμετώπιση ενός ακραίου θέματος που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, για την επιλογή του σκηνοθέτη να μην παίρνει θέση απέναντι στην ηθική των ηρώων του, για την αφηγηματική του ομοιομορφία, τους ξεκάθαρους ήρωες, που αποδίδονται σε αποχρώσεις του γκρι, με τις μετρημένες ως προς την κλίμακα συναισθηματικής φόρτισης -ακραίες εξαιτίας των γεγονότων που περιγράφουν- ερμηνείες των Μικαέλα Ραματζότι (Micaela Ramazzotti) και Πατρίκ Μπρουέλ (Patrick Bruel).

Πρόκειται για την ταινία Μια οικογένεια του Σεμπαστιάνο Ρίζο.

Κυκλοφορεί η έκδοση "Λουκίνο Βισκόντι: Ο Κόμης του Μιλάνου"

Έκδοση για το αφιέρωμα στον σπουδαίο Ιταλό δημιουργό που διοργάνωσε το 30ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (18/10-1/11/17). Συνέκδοση με τις εκδόσεις Βακχικόν.

Περισσότερα...

Βραβείο ΠΕΚΚ στο 40ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

 
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου βραβεύει φέτος μια ταινία που συγκεντρώνει τα εξής χαρακτηριστικά:
 
Αποτελεί ένα σχόλιο πάνω στο αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός και της καθεμιάς στο αναπάντεχο ερωτικό βίωμα και στην επανεύρεση της χαμένης ταυτότητας, ανεξαρτήτως τιμήματος.
 
Διαθέτει εκφραστική και αφηγηματική πυκνότητα, όπως αρμόζει στην αυτόνομη φυσιογνωμία των ταινιών μικρού μήκους.
 
Πρόκειται για την ταινία «Ουρανία» της Δέσποινας Κούρτη.

O "Κινηματογράφος 2016" στα βιβλιοπωλεία

Από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, το ιστορικό σωματείο των Ελλήνων κριτικών, κυκλοφορεί η 24η έκδοση του επιτυχημένου αλμανάκ Κινηματογράφος, που εκδίδεται ανελλιπώς από το 1993 κι αποτελεί τη μοναδική καταγραφή της κινηματογραφικής μας πραγματικότητας στην ελληνική βιβλιογραφία.

Περισσότερα...

Βραβείο ΠΕΚΚ στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Στην ταινία "Village Potemkin", του Δομήνικου Ιγνατιάδη, απονεμήθηκε το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου για Καλύτερο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ στα πλαίσια του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που, παρά τις όποιες κατασκευαστικές του αδυναμίες, καταφέρνει να επιβάλλει τη βιωματική του δύναμη, αλλά και τη γνήσια συγκίνηση γύρω από ένα θέμα οξύ, επίκαιρο και βαθιά πολιτικό, όπως το ζήτημα της εξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Περισσότερα...

Οι Καλύτερες Ταινίες του 2016

Τις καλύτερες ταινίες για το 2016 ανέδειξε, όπως κάθε χρόνο, η καθιερωμένη ψηφοφορία των μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Κορυφαίες στις προτιμήσεις των Ελλήνων κριτικών αναδείχθηκαν δυο ιστορίες όψιμης ενηλικίωσης: η μία λουσμένη στο παραισθητικό φως του αιγαιοπελαγίτικου ήλιου που λιώνει όλους τους φραγμούς, κι η άλλη τυλιγμένη στον γερμανικό φορμαλισμό που ψάχνει σημείο συγκράτησης απέναντι στη βαλκανική φυγόκεντρο του Βουκουρεστίου. Το Toni Erdman της Μάρεν Άντε αναδείχθηκε ως καλύτερη ξένη ταινία για το 2016, και το Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου ως καλύτερη ελληνική.

Περισσότερα...

Στα βιβλιοπωλεία η ειδική έκδοση "10 + 10 Καλύτερες Ταινίες του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Σινεμά"

Ακροκόρυφο των εορτασμών για τη συμπλήρωση των 40 ετών της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, η έκδοση 10 + 10 Καλύτερες Ταινίες του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Σινεμά, βρίσκεται ήδη σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία της Ελλάδας.

Σ' αυτήν την ειδική επετειακή έκδοση της ΠΕΚΚ, δοκίμια, αναδρομές, ιστορικές καταγραφές, σκέψεις και απόψεις για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της κριτικής κινηματογράφου, συναντούν καινούρια κείμενα για ταινίες που σημάδεψαν το σινεμά των τελευταίων 40 ετών, ταινίες ειδομένες από σύγχρονη οπτική, με γνώση του παρελθόντος που τις γέννησε, αλλά και του μέλλοντος στο οποίο οι ίδιες προσέβλεπαν.

Περισσότερα...

Βραβείο ΠΕΚΚ στο 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Παρούσα για άλλη μια χρονιά στο Ευρωπαϊκό Πανόραμα Κινηματογράφου, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απένημε το βραβείο της για καλύτερη ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος της 29ης διοργάνωσης του θεσμού, στο μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Ρώσου σκηνοθέτη Αλεξέι Κρασόφσκι, "Συλλέκτης".

Περισσότερα...

Βραβείο ΠΕΚΚ στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) για την καλύτερη ελληνική ταινία της χρονιάς, στα πλαίσια του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (3-13 Νοεμβρίου 2016), απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ "90 Χρόνια ΠΑΟΚ: Νοσταλγώντας το Μέλλον", το Νίκου Τριανταφυλλίδη.

Με το βραβείο της, η ΠΕΚΚ επέλεξε να τιμήσει τον προσφάτως εκλιπόντα σκηνοθέτη, για ένα κύκνειο άσμα που συνδυάζει τη μυθολογία του συλλόγου με το ήθος των οπαδών του, την προσφυγική καταγωγή με το σύγχρονο βίωμα, και τη μυσταγωγία του γηπέδου με την καθημερινή ζωή, ανατρέποντας τα στερεότυπα περί λαϊκών φαινομένων ή κοινωνικών κινημάτων.

Περισσότερα...

"Θίασος" και "Στάλκερ" στην κορυφή των προτιμήσεων των Ελλήνων κριτικών

Ο "Θίασος" του Θόδωρου Αγγελόπουλου και το "Στάλκερ" του Αντρέι Ταρκόφσκι αναδείχθηκαν στην κορυφή των επετειακών ψηφοφοριών που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, καλώντας τους Έλληνες κριτικούς να ψηφίσουν τις 10 καλύτερες ελληνικές και τις 10 καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες των τελευταίων 40 ετών. Οι ταινίες των δυο κορυφαιών δημιουργών, μαζί με τους υπόλοιπους τίτλους που διακρίθηκαν στις δυο δεκάδες, παρουσιάστηκαν σε ειδική συνέντευξη Τύπου, που διοργανώθηκε στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια των εορτασμών της ένωσης για τα 40 χρόνια ζωής της.

Περισσότερα...

Βραβείο ΠΕΚΚ στο 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου έδωσε το παρών στο 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, το οποίο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016, απονέμοντας το ετήσιο βραβείο της για το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ στον "Νόστο" της Σαντρίν Ντουμά.

Το σκεπτικό της βράβευσης: "Το φετινό βραβείο καλύτερoυ ντοκιμαντέρ απονέμεται στον "Νόστο" της Σαντρίν Ντουμά επειδή, α) μια προσωπογραφία εξελίσσεται σε οικογενειακή αρχαιολογία, β) τρεις γενιές γυναικών ανοίγουν την μπάμπουσκα των αναμνήσεων και των περιπλανήσεων, και γ) η αναζήτηση ταυτότητας σμίγει με το διακριτικό, θερμό σχόλιο πάνω στον Ελληνισμό της διασποράς".

Περισσότερα...

Βραβείο ΠΕΚΚ στo 39o Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου έδωσε το παρών στο 39ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το οποίο ολοκληρώθηκε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016, απονέμοντας το ετήσιο βραβείο της για την καλύτερη ελληνική μικρού μήκους ταινία στην "Αλεπού" της Ζακλίν Λέντζου.

Περισσότερα...

Στα βιβλιοπωλεία ο Κινηματογράφος 2015

Εν μέσω των εορτασμών για τα 40 χρόνια της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, το ιστορικό σωματείο κυκλοφορεί την 23η έκδοση του επιτυχημένου αλμανάκ Κινηματογράφος, που εκδίδεται ανελλιπώς από το 1993 κι αποτελεί τη μοναδική καταγραφή της κινηματογραφικής μας πραγματικότητας στην ελληνική βιβλιογραφία.

Περισσότερα...

Οι καλύτερες ταινίες του 2015

H καθιερωμένη ετήσια ψηφοφορία των κριτικών κινηματογράφου - μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, ανέδειξε τις καλύτερες ταινίες για το 2015.

Στην κατηγορία των ξένων ταινιών, αναδείχθηκε η ουγγρική ταινία "Ο γιος του Σαούλ" του Λάζλο Νέμες. Στην κατηγορία των ελληνικών ταινιών, η "Τετάρτη 04.45" του Αλέξη Αλεξίου.

Παρακάτω βρείτε τη λίστα με τις 10 καλύτερες ξένες και τις 3 καλύτερες ελληνικές ταινίες της χρονιάς.

Περισσότερα...

Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. στο 28o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2015

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) ανέδειξε ως καλύτερη ταινία του 28ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (25 Νοεμβρίου - 2 Δεκεμβρίου) το L'ombre des femmes του Γάλλου Φιλίπ Γκαρέλ.

Τη φετινή κριτική επιτροπή συγκρότησαν οι: Τάσος Γουδέλης, Νέστορας Πουλάκος και Λευτέρης Αδαμίδης.

Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. στο 56o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2015

Το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) για την καλύτερη ελληνική ταινία της χρονιάς δόθηκε στην Τετάρτη 04:45 του Αλέξη Αλεξίου, στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (6-14 Νοεμβρίου 2015).

Περισσότερα...

Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2015

Το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) για το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς δόθηκε στο A Polis της Κατερίνας Τζόβα, στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (13-18 Οκτωβρίου 2015).

Περισσότερα...

Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. στο 38ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2015

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου έδωσε το παρών στο 38ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το οποίο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015, απονέμοντας το ετήσιο βραβείο της για την καλύτερη ελληνική μικρού μήκους ταινία στην Inner Land της Βίβιαν Παπαγεωργίου.

Περισσότερα...

Κυκλοφορεί ο Κινηματογράφος 2014

Για μια ακόμη χρονιά, οι Έλληνες κριτικοί κινηματογράφου - μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου - ανέδειξαν την καλύτερη ελληνική και ξένη ταινία που προβλήθηκαν στις αίθουσες της χώρας μας το 2014.

Περισσότερα...

Bραβεία Π.Ε.Κ.Κ. στο 7o Φεστιβάλ Kινηματογράφου Λάρισας Artfools 2015

Φέτος, για δεύτερη χρονιά, συγκροτήθηκε κριτική επιτροπή της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) για τις ανάγκες του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Artfools, που διεξήχθη στην πόλη της Λάρισας από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 8 Μαρτίου 2015. Η επιτροπή αποτελείτο από τους: Ρόμπυ Εκσιέλ, Κώστα Μπλάθρα  και Νίκο Αρτινό, και απένειμε δύο διακρίσεις που αντιστοιχούν στα αντίστοιχα διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ: Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. καλύτερης ξένης ταινίας μικρού μήκους και Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. καλύτερης ελληνικής ταινίας μικρού μήκους.

Περισσότερα...

Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. στο 8ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2014

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου έδωσε το παρών στο 8ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, το οποίο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014, απονέμοντας το ετήσιο βραβείο της για το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ στην ταινία Μαραθώνιος μιας ημιτελούς άνοιξης, Γρηγόρης Λαμπράκης του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου.

Περισσότερα...

Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2014

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας στο Μικρό Ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη, στο πλαίσιο του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Σκεπτικό: Επειδή συνδυάζει με αποτελεσματικό τρόπο, αφήγηση και ρυθμούς διεθνώς αναγνωρίσιμους από τη μία, και σχολιάζει από την άλλη την ηθική διάσταση της νεοελληνικής κρίσης.

Περισσότερα...

Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. στο 37ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2014

H Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου έδωσε το παρών στο 37ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το οποίο ολοκληρώθηκε το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014, απονέμοντας το ετήσιο βραβείο της για την καλύτερη μικρού μήκους ταινία στο The immortalizer του Μάριου Πιπερίδη.

Περισσότερα...

Κυκλοφορεί ο Κινηματογράφος 2013

Από τη Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014 κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας το ετήσιο αλμανάκ της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) Κινηματογράφος 2013. Γράφουν οι: Ανδρέας Τύρος, Νίνος Φένεκ Μικελίδης, Δημήτρης Κολιοδήμος, Βασίλης Κεχαγιάς, Νίκος Τσαγκαράκης, Δημήτρης Χαρίτος, Ιφιγένεια Καλαντζή, Ρόμπυ Εκσιέλ, Δημήτρης Καλαντίδης, Νίκος Αρτινός, Στράτος Κερσανίδης, Νέστορας Πουλάκος. Την αρχισυνταξία κρατάει οι Δημοσθένης Ξιφιλίνος και την επιμέλεια της έκδοσης ο Νέστορας Πουλάκος.

Περισσότερα...

Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. στο 6ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας Artfools 2014

Φέτος, για πρώτη φορά, συγκροτήθηκε κριτική επιτροπή της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, για τις ανάγκες του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Artfools, που γίνεται κάθε χρόνο στη Λάρισα. Η επιτροπή αποτελείτο από τους: Ανδρέα Τύρο, Βασίλη Κεχαγιά και Νίκο Αρτινό, και απένειμε δύο διακρίσεις που αντιστοιχούν στα αντίστοιχα διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ: Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. καλύτερης ξένης ταινίας μικρού μήκους και Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. καλύτερης ελληνικής ταινίας μικρού μήκους.

Περισσότερα...

Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2013

Στην καθιερωμένη γενική της συνέλευση με αφορμή το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου ομοφώνως επέλεξε ως καλύτερη ταινία της διοργάνωσης την Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά.

Στην ταινία της Ελίνας Ψύκου συνδυάζονται με τρόπο δημιουργικό η μοντέρνα γραφή και η συνείδηση της ελληνικής πραγματικότητας.

Το βραβείο αυτό ανακοίνωνεται, και δυστυχώς δεν απονέμεται, επειδή για δευτερη συνεχόμενη χρονιά ο διευθυντής απαγορεύει τη συμμετοχή μας στην τελετή λήξης, περιφρονώντας μια παράδοση τριάντα και πλέον ετών.

Ας σημειωθεί ότι αιτία του αποκλεισμού μας υπήρξε η δημόσια διαφωνία μας με το νόμο Γερουλάνου, του οποίου οι συνέπειες γίνονται ολοένα και πιο ορατές, μ' αποτέλεσμα τόσο την άνιση μεταχείριση του ελληνικού σινεμά όσο και την ισχνή παρουσία της εγχώριας παραγωγής στο φυσικό της χώρο.

Περισσότερα...

Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. στο 36ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2013

H Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου έδωσε το παρών στο 36ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το οποίο ολοκληρώθηκε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013, απονέμοντας το ετήσιο βραβείο της για την καλύτερη μικρού μήκους ταινία στη Γεννήτρια της Νικολέτας Λεούση.

Το σκεπτικό της βράβευσης: "Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου επισημαίνει τη στροφή της θεματολογίας και του περιεχομένου των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους στην καταγραφή και το σχολιασμό της σημερινής, εκρηκτικής κοινωνικής πραγματικότητας. Από αυτές ξεχώρισε τη Γεννήτρια της Νικολέτας Λεούση."

Περισσότερα...

Κυκλοφορεί ο Κινηματογράφος 2012

Από τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013 κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας το ετήσιο αλμανάκ της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) Κινηματογράφος 2012. Γράφουν οι: Ανδρέας Τύρος, Νίνος Φένεκ Μικελίδης, Δημήτρης Κολιοδήμος, Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, Τάσος Ρέτζιος, Γιάννης Φραγκούλης, Νέστορας Πουλάκος, Νίκος Αλέτρας, Στράτος Κερσανίδης, Δημήτρης Χαρίτος, Ιφιγένεια Καλαντζή, Ρόμπι Εκσιέλ, Βασίλης Κεχαγιάς, Δημήτρης Καλαντίδης, Νίκος Τσαγκαράκης, Δημοσθένης Ξιφιλίνος. Την αρχισυνταξία κρατούν οι Δημοσθένης Ξιφιλίνος (περ. Φιλμ Νουάρ) και Νέστορας Πουλάκος (εφ. Το Χωνί).

Περισσότερα...

Το Φεστιβάλ Λάρισας τιμάει την Π.Ε.Κ.Κ.

Στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) κ. Ανδρέα Τύρο απονεμήθηκε ο Χρυσός Ίππος του 21ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών Λάρισας. Η απονομή έγινε χθες τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας.

Με αφορμή τη βράβευση ο κ. Τύρος, η διευθύντρια του Φεστιβάλ κ. Στέλλα Μπελέση και ο γενικός γραμματέας της Π.Ε.Κ.Κ. κ. Νέστορας Πουλάκος παραχώρησαν το πρωί της Κυριακής 7 Απριλίου 2013 συνέντευξη τύπου, στην οποία τονίστηκε με έμφαση η αναγκαιότητα ύπαρξης των φεστιβάλ σε μια περίοδο που συρρικνώνεται όλο και πιο πολύ ο κινηματογράφος - τέχνη.

Περισσότερα...

Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. στο 6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2012

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου έδωσε το παρών στο 6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, το οποίο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012, απονέμοντας το ετήσιο βραβείο της για το καλύτερο ντοκιμαντέρ στην "Κατινούλα" της Μύρνας Τσάπα.

Το σκεπτικό της βράβευσης: "Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το φετινό βραβείο της σε ένα ντοκιμαντέρ που κατορθώνει: α) να χτίσει ένα ορισμένο, μικρό σύμπαν, πλήρες και χωρίς συντομεύσεις γύρω από ένα πρόσωπο, β) να αφουγκραστεί τη μοίρα και τη γλώσσα του ελληνισμού της διασποράς, δίνοντας την αίσθηση πως δεν είμαστε μόνοι στην περιπέτεια μας."

Περισσότερα...

Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. στο 35ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2012

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου έδωσε το παρών στο 35ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το οποίο ολοκληρώθηκε το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012, απονέμοντας το ετήσιο βραβείο της για την καλύτερη μικρού μήκους ταινία στο "Χαμομήλι" του Νεριτάν Ζιντζιρία.

Το σκεπτικό της βράβευσης: "Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου επισημαίνει την τάση για εκφραστική οικονομία, ένα πάγιο και διαχρονικό ζήτημα στο ελληνικό σινεμά, που εμφανίστηκε θετικά σε αρκετές από τις ταινίες του εθνικού διαγωνιστικού προγράμματος. Από αυτές ξεχώρισε το "Χαμομήλι" του Νεριτάν Ζιντζιρία."

Περισσότερα...