• Facebook Page: 285868921532586
  • Twitter: pekkgram
  • YouTube: pekkgram

Ανακοίνωση της Π.Ε.Κ.Κ για τον Γιάννη Σμαραγδή

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου δεν προσυπογράφει καμία προσωπική άποψη για τον “Καζαντζάκη”, όμως υπερασπίζεται την ελεύθερη, δημόσια κυκλοφορία και της παραμικρής. Πρόκειται για το αυτονόητο.

Αντιθέτως, μοιάζει τουλάχιστον περίεργο ο κ. Γιάννης Σμαραγδής να “ενοχλείται” αναδρομικά και να απειλεί μερίδα κριτικών, ένα μήνα μετά από τα σχετικά δημοσιεύματα.

Μην προεξοφλώντας τις αληθινές του επιδιώξεις, αναμένουμε να κάνει πράξη τις απειλές και να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Ίσως έτσι μεταπηδήσει η υπόθεση από την οθόνη της φαιδρότητας σ' εκείνη της υπευθυνότητας.

Τότε ίσως επανέλθουμε στην περίπτωσή του.

Περί αποκλεισμών και προβολών

Με αφορμή την επικοινωνία του μέλους μας Ηλία Φραγκούλη, σχετικά με τον αποκλεισμό του από την προβολή ελληνικής ταινίας, το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου νιώθει υποχρεωμένο να υπογραμμίσει την αλληλεγγύη του και να επισημάνει τα ακόλουθα:

1. Ιστορικά, οι παρεμβάσεις της Π.Ε.Κ.Κ. ως αποκλειστικό στόχο τους είχαν πάντοτε την υπεράσπιση του δικαιώματος κάθε κριτικού, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, να έχει πρόσβαση στις δημοσιογραφικές προβολές. Αυτονόητο είναι ότι αντίθετες πρακτικές μάς βρίσκουν απέναντι και σήμερα, γι' αυτό και τις αποδοκιμάζουμε.

Περισσότερα...

Η ΠΕΚΚ για τον Σωτήρη Δημητρίου

H Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην oικογένεια του Σωτήρη Δημητρίου, ο οποίος "έφυγε" στα 91 του χρόνια.

Θεωρητικός του κινηματογράφου, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, έγραψε πλήθος δοκιμιακών βιβλίων και άρθρων σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Σύντροφος της σκηνοθέτιδας Αλίντας Δημητρίου, διακρίθηκε επίσης ως κοινωνικός ανθρωπολόγος.

Η ΠΕΚΚ για την Τζία Γιοβάνη

Με ειλικρινή οδύνη πληροφορηθήκαμε ότι η Τζία Γιοβάνη "έφυγε" από κοντά μας την Πέμπτη το πρωί, στα 61 της χρόνια.Με βαρύ το αίσθημα της θλίψης και της απώλειας, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην κόρη της Αντονέλλα και τον αδελφό της Νίκο.

Κριτικός κινηματογράφου με έντονη γραφή και κοφτερή πένα στην εφημερίδα Ριζοσπάστης, μαχητικό και δραστήριο μέλος της Ένωσής μας, συμμετείχε στις δράσεις, τις επιτροπές βραβείων και στις εκδόσεις μας.

Περισσότερα...

Η Π.Ε.Κ.Κ. για τον Γιάννη Δεληολάνη

Αθήνα, 15/07/2014

Συνάδελφοι,

Με ειλικρινή οδύνη πληροφορηθήκαμε ότι ο Γιάννης Δεληολάνης, που νοσηλευόταν στον Ερυθρό Σταυρό, "έφυγε" από κοντά μας την Κυριακή το πρωί. Δεν ξεχώριζε για την καλλιέργεια, το ήθος και την γραφή του, μόνο, αλλά για το ύφος και τη γενικότερη στάση του, επίσης. Σε καιρούς άτακτης υποχώρησης τόσο του λόγου όσο και της κριτικής, το παράδειγμα του σήμαινε περισσότερα απ' όσα -προφανή- υπερασπιζόταν. Θα θυμόμαστε τα κείμενα του, τα σχόλια για τους αγαπημένους του μικρόκοσμους και το διαρκές ενδιαφέρον του για τον ελληνικό κινηματογράφο.

Από την Κυριακή, οι φίλοι και οι συνάδελφοι σου, Γιάννη, νιώθουμε φτωχότεροι. Είμαστε, για την ακρίβεια.

*Η κηδεία του Γιάννη Δεληολάνη πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014, στις 18.00, στο κοιμητήριο της Καισαριανής.

Bλάπτει σοβαρά τη δημοκρατία

 Θεσσαλονίκη,

6 Νοεμβρίου 2013

Άναυδοι παρακολουθούμε την κορύφωση των εξωθεσμικών και εξωφρενικών ενεργειών του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που βλάπτουν κυρίως το θεσμό, την ελεύθερη γνώμη και εντέλει τη δημοκρατία.

Επειδή διατυπώσαμε ενστάσεις για το νόμο Γερουλάνου αλλά και για την άνιση μεταχείριση του ελληνικού τμήματος, απαγόρευσε πέρυσι τη συμμετοχή μας στην τελετή λήξης και απονομής βραβείων, βαφτίζοντας "λασπολογία" τη διαμαρτυρία και διεκδικώντας την παγκόσμια πρωτοτυπία, στερεί τώρα και το δικαίωμα εισόδου και άσκησης του επαγγέλματος τους από κριτικούς και δημοσιογράφους.

Περισσότερα...

Αποκλεισμός δημοσιογράφου

Αθήνα,
20 Μαρτίου 2013

Για τις "ενοχλητικές" δηλώσεις του στην τελετή λήξης τον περασμένο Νοέμβριο, ο Νίκος Αλέτρας-Αρτινός, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) και της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), τιμωρείται τώρα με ποινή αποκλεισμού από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Eκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στο πρόσωπο του δημοσιογράφου - κριτικού, αποδοκιμάζοντας τη φασίζουσα νοοτροπία και την κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ.

Σημάδι των καιρών, ν' ακρωτηριάζεται η δημοκρατία σε θεσμούς πολιτισμού. Eύκολα επιλέγεις ταινίες με θέμα τ' ανθρώπινα δικαιώματα, δυσκολεύουν όμως τα πράγματα εκτός οθόνης. Καλούμε τις δημοσιογραφικές ενώσεις και την κινηματογραφική κοινότητα να πάρουν θέση, τους δε αρμοδίους ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η Π.Ε.Κ.Κ. στηρίζει το Φεστιβάλ Ολυμπίας

Στα 15 χρόνια της παρουσίας του, το φεστιβάλ δεν έχει κατακτήσει μόνο τις καρδιές των μικρών του φίλων αλλά και την διεθνή του καταξίωση.

Γι' αυτό και είναι περίεργο, ένα θεσμό - πρότυπο ευρωπαϊκών τουλάχιστον προδιαγραφών αντί να τον στηρίζουν με κάθε τρόπο, να τον ταλαιπωρούν οι παλινωδίες μερίδας της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην παροδική, ελπίζουμε, περιπέτεια του θεσμού δηλώνουμε την ολόθερμη αλληλεγγύη μας και την επιθυμία μας να υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την απρόσκοπτη λειτουργία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους Ολυμπίας.

Ποιος φοβάται την πολυφωνία;

Θεσσαλονίκη,
10 Νοεμβρίου 2012

Ύστερα από την τακτική Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, τα μέλη της:

α) Αποφασίζουμε να μην απονείμουμε βραβεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή ο διευθυντής του φεστιβάλ μας απαγορεύει να λάβουμε μέρος στην τελετή λήξης και απονομής.

β) Απέναντι στην αψυχολόγητη και αυθαίρετη απόφαση, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσοι αγωνίζονται εναντίον κάθε μορφής λογοκρισίας απ' όπου κι αν προέρχεται.

Περισσότερα...